Fem överraskande vårblommor

Blommande växter är alltid välkomna, men särskilt på våren. Inte bara för att de ger din trädgård doft, färg och glädje. Efter vintern är alla inhemska blommor mat för insekter som bin. Vi lyfter fram fem överraskande vårblommande växter som du kommer att uppskatta i din trädgård.

1. Särskilda glödlampor
Krokusar, påskliljor och tulpaner är alltid bra som vårblommor. Men det finns mer överraskande blomsterlökar, som till exempel Iris. Dessa lökar ger vackra lila blommor. Alla irisar är inte härdiga och lökarna skadas ibland av fukt eller av murmeldjur. Sätt dem därför i en rymlig kruka med bra dränering. Placera en fin kruka vid ytterdörren, på balkongen eller på terrassen.

2. Perenner: lungört och cyklamen
Perenner som blommar tidigt? Det finns gott om variation. Tänk på cyklamen. De klarar sig bra inte bara hemma. Arten Cyclamen coum blommar tidigt. Det finns många sorter med vita, rosa och lila blommor.

Lungört är en mycket stark växt som inte drar till sig mycket uppmärksamhet, förutom tidigt på våren. Då är det inte bara de prickiga bladen på dessa perenner som är de första att komma fram. De blå, rosa och lila blommorna är också en riktig höjdare i din trädgård. Eftersom denna perenn är inhemsk kan bin hitta mat där. Det finns också vackra odlade former, som Pulmonaria rubra, med ljusröda blommor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *